Oh, Books! препоръчва: Като роман

автор: Даниел Пенак | изд. "Колибри" | превод: Лилия Минкова

снимка: © Oh, Books!

Да бъдем справедливи: и през ум не ни мина да му наложим веднага четенето като задължение. Отначало искахме само да му доставим удоволствие. Първите му годинки ни изпълниха с блаженство. Безкрайният възторг от този нов живот ни направи почти гениални. Заради него станахме разказвачи. Щом проговори, започнахме да му разказваме приказки. Не подозирахме, че имаме такъв талант. Радостта му ни вдъхновяваше. Щастието, което изпитваше, ни насърчаваше. Заради него измисляхме нови герои, нижехме нови епизоди, усъвършенствахме завръзките... Създадохме му цял един свят, както е направил за внуците си старият Толкиен. На границата между деня и нощта се превърнахме в негов автор на романи.

Когато не ни достигаше талант, разказвахме му измисленото от други и го правехме всъщност зле, търсехме думите, бъркахме имената, размествахме епизодите, събирахме началото на една приказка с края на друга, но имаше ли значение... Дори когато не разказвахме, а само му четяхме на глас, ние си оставахме неговият единствен разказвач, който му помагаше да облича всяка вечер пижамата на мечтите, преди да се пъхме под чаршафите на нощта. Нещо повече, за него ние бяхме Книгата.
Спомнете си тази несравнима близост.

Колко обичахме да го плашим само заради удоволствието да го успокояваме! А той  как настояваше да го плашим! Дори когато почти не вярваше, все още трепереше. Защото беше вече истински читател. Такава двойка представлявахме по онова време  той, дяволитият читател, и ние  Книгата, искренният му съучастник.

За българското издание
Тъничка, малка и червена книжка  ако я видиш, веднага я купи, защото не се знае дали следващия път ще е още на този рафт в книжарницата. И преди да си го сторил, не се оправдавай, че нямаш достатъчно пари  цената е скромните 3.50 лв.

А повярвай ми, този "като роман" е истинска находка! Ако има някакъв задължителен списък с литература за бъдещите и настоящите родители и учители (а защо не и издатели), той трябва да бъде вкаран в него. И така неминуемо да им припомни колко голямо е удоволствието от четенето. Всъщност, това книжле представя четенето като истинско преживяване: от първите вечерни приказки на мама и татко, през мъчителните тухли от училищния летен списък, до преоткриването на вълшебството и нататък... 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...