Книгите, хората, идеите – това има значение

На левия бряг на Сена се намира една книжарница, дала подслон на хиляди читатели, пътешественици, романтици, писатели. Тя е, в която Хемингуей написва "Безкраен празник"; тя е, заради която днес четем "Одисей" на Джойс. На левия бряг на Сена Shakespeare and Company и досега продължава да бъде сред символите на бохемския живот в Париж.

Отворена за първи път през 1919 година, малката френска книжарница тогава е разположена на улица "Одеон" с името "Мистрал". Собственичката й Силвия Бийч успява да приюти под покрива й много безпарични писатели, а също и любовницата си Адриен Моние. 

Принудена да затвори книжарницата по време на окупацията, след края на войната екстравагантната американка е твърде стара и уморена, за да продължи дейността на "Мистрал". Приятелят й Джордж Уитман поема задачата да възобнови духа на книжарницата, но не и без известни промени от своя страна. На два пъти сменя помещението, преди накрая да установи дюкянчето, където е днес  на брега на река Сена. През 1962 година пък сменя името на Shakespeare and Company и промените спират дотук. 

В началото е по-трудно, в книжарницата често няма ток и вода, но Уитман е убеден, че тези неща нямат значение. "Книгите, хората, идеите  това има значение", често обича да повтаря книжарят. И изглежда наистина го вярва, защото в Shakespeare and Company и днес всеки е добре дошъл да пренощува... Стига да чете по книга на ден  нещо, което Уитман не спира да прави.

Едва през 2006 година грижите по Shakespeare and Company се поемат от дъщерята на Уитман  Силвия. Разбира се, борбата за оцеляване продължава, но когато си живял в книжарница първите седем години от живота си, си струва. Така поне мисли Силвия Уитман.

2 коментара:

Kiara Entelecheia каза...

Оу, благодаря. Намерих къде ще работя след две години. :ДД

Oh, Books! каза...

ех, дай Боже всеки му да е там след 2 години :Р

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...