Предизвиквам те да бъдеш щедър!

Появи се една голяма книга, зелена на цвят и пълна с много... малко думи. Дойде в България преди три дни и от тогава книжният хоризонт вече не е същият.

Прочетох "Щедрото дърво", в превода на проф. Александър Шурбанов, за първи път тази сутрин и там, сред хилядите томове, наредени по стените на "Нисим", нещо стана. Това истинско откровение ме "разтопи", докато снегът навън просто се трупаше ли трупаше. 

снимка: © Oh, Books!
Историята за щедрото дърво е издадена за първи път през 1964 година, след като авторът Шел Силвърстийн търсил издател повече от четири години. Отказите се сипели един след друг, всички водещи издателства отхвърляли ръкописа му, когато Урсула Нордстрьом от Harper & Row се застъпила за него. Тя не намерила историята твърде тъжна, нито текста твърде кратък, видяла книга, прекалено хубава, че да се разбере от всички. Но и тя сгрешила, понеже от тогава до сега "Щедрото дърво" е преведена на повече от трийсет езика и продължава да засяга читателите дори днес. 

И щом от издателство "Точица" я пускат и на български, те предизвиквам – също като мен прочети "Щедрото дърво", изпитай катарзис или просто изтръпни от кеф, после я подари на някого. Бъди щедър, адски е хубаво!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...