Архитектът на знаците

"Простотата е винаги модерна. Това е тайната на знаците в тази книга. Но простотата не се постига лесно, тя е резултат на едно дълго търсене". Така пише Роланд Хенс в увода на "Анонимният известен" и продължава със: "За жалост, рафинираната архитектура и гениална композиция на неговите знаци не се разкрива спонтанно пред западното око. Причината е в кирилицата. Който не я познава, не може да разчете общия замисъл на произведението."

Разбира се, "неговите знаци" са знаците на именития график Стефан Кънчев. Издирвани, събрани и подредени от Магдалина Станчева (POSTSTUDIO) за книгата-албум, те ни срещат с една цяла епоха, която май не е съвсем приключила. Знаците на "Петрол", "Столичен куклен театър", БНТ, "Творчески фонд СБХ" са само част от тези, които продължават да се ползват и са ни добре познати. Изданието събира между странците си и един куп пощенските марки, дело на Кънчев, а също и малко опаковачна хартия и други неща... Няма две мнения обаче, че най-ценни са многобройните скици и разработки, които превеждат през различните идеи, споходили художника. На читателя бързо му става ясно, че тук решенията освен дълго търсени, са също избирани.

И с такова богато наследство всеки би помислил, че хич не е оставало време за развлечения. Само че, не  "Той живее като принц", така се казва за Стефан Кънчев в книгата.


Ето и едно видео за работата на POSTSTUDIO, които стоят и зад www.stefankanchev.eu. Направено е от Under the Line и обикаля интернет от вчера.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...