Penguin: Meet the classics

Всички го познаваме. Малък, с бял корем и обикновено на оранжев фон. Едва ли на планетата има по-известен пингвин от него. Именно той успешно се превърна в символ и лице на Penguin.

Penguin Books се появило може би малко случайно. През 1935 година бъдещият основател на емблематичната издателска къща  Ален Лейн, тръгнал на път към Лондон. Разбира се, за да убие времето, той решил да заложи на изпитано занимание, като се потопи в света на литературата. 

След обстоен преглед обаче, Лейн останал крайно разочарован от предлаганите на гарата книги. Изборът бил беден, пък и заглавията не блестели с особени литературни качества. Тогава Ален решил да основе издателство, което да бъде  преди виско  достъпно.

За да достигат до максимално повече хора, книгите на Penguin не трябвало да струват повече от пакет цигари, а Лейн добре знаел, че добрият дизайн излиза скъпо. Затова решил неговите книги да заложат на простото и изчистено оформление, но винаги да се отличават от останалите. Започнал да издава евтини издания, в малък формат и с меки корици. За първи път популярни и класически произведения били печатани в огромни тиражи и по този начин Ален Лейн извършил истинска революция в книгоиздаването!

През годините Penguin Books извоювало своето място сред големите издатели и се превърнало в модел за тях. Днес издателството на малкия пингвин привлича читатели не само с каталога и кориците си, но и с оригиналните си и умни реклами.

В една от последните си кампании, например, Penguin връща ретро пишещите машини по магазините. Така издателството гигант с леко намигване приканва почитателите на книгата да не забравят Penguin Classic Books.

Advertising Agency: EC Comunicação, São Paulo, Brazil
Creative Directors: Valdir Bianchi, Eduardo Foresti
Art Director: Linus Oura
Copywriter: Gustavo ”Gus” Costa
Photographer: Estúdio Pola
Published: January 2011

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...