Oh, Books! препоръчва: Къщата от хартия

автор: Карлос Мариа Димингес | изд. "Рива" | превод: Лилия Добрева

снимка: © Oh, Books!
През пролетта на 1998 година Блума Ленън закупи от една книжарница в Сохо стар екземпляр на поеми от Емили Дикинсън и като стигна до втората поема на първата пряка, бе прегазена от автомобил. 

Книгите променят съдбите на хората. Някои прочетоха "Тигър от Малайзия" и станаха преподаватели по литература в забутани университети. "Сидхарта" доведе десетки хиляди младежи до индуизма, а Хемингуей ги превърна в спортисти; Дюма разстрои живота на хиляди жени и немалко от тях се спасиха от самоубийство само благодарение на готварските книги. Блума стана жертва на книгите. 

Но не и единствената. Старият професор по древни езици Леонард Ууд получи парализа на половината тяло, когато пет тома от "Енциклопедия Британика" се стовариха на главата му от високата лавица на библиотеката му; приятелят ми Ричард счупи крак, опитвайки се да достигне "Авесалом! Авесалом!" на Уилям Фокнър, накриво поставена на рафта и която го накара да падне по стълбата. Друг мой приятел от Буенос Айрес заболя от туберколоза от мазетата на обществен архив, а познавах и едно чилийско куче, което умря, защото не успя да смеле "Братя Карамазови", след като бе поглъщало една след друга страниците им, обхванато от бяс един следобед.

Всеки път, когато баба ми ме виждаше да чета в леглото, ми казваше: "Остави четенето, книгите са опасни!". В продължение на дълги години отдавах това на нейното невежество, но времето доказа колко мъдра е била моята германска баба.

За българското издание
Текстът страстно се лее по страниците на това мини литературно бижу и единствено илюстрацията на първата корица би могла да помръчи удоволствието на читателя. Всичко останало в нашенското издание е с отличен подбор  от формата на книжното тяло, през прекрасната жълтеникава хартия, до избора на колонцифър.

Една приятна изненада  това е, което издателство "Рива" предлага с "Къщата от хартия".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...