Гутенберг - учител и днес?

Изглежда като да съм във ваканция, макар да не е така. Не пиша напоследък, защото не мога да се съсредоточа  заради жегата или заради обзелото ме лятно настроение. Но със или без публикации, темите в главата ми се трупат и май е време да започна да ги списвам. 

Ето, като начало ми се ще да разкажа за тазгодишната Алея на книгата във Варна и по-конкретно за нещо, което ме учуди. Става дума за един щанд, който макар и малък, повече от всички успя да пропагандира книгата. 

За разлика от останалите, на него не се продаваха дебели шити или лепени издания, а просто единични печатни листа. Летящите страници, които всеки можеше да закупи срещу левче, се печатаха на старомодна преса направо пред нас. Тя бе визуално копие на първата печатна машина, изобретена от бащата на книгопечатането Йоханес Гутенберг. 

Първоначално инициативата на неизвестното ми варненско издателство много ми хареса. Да се представи нагледно раждането на книгата би могло да предизвика дългосрочен интерес най-вече у по-малките посетители на Алеята. Всички знаем, че човек научава истински само това, което е научил сам, а какъв по-добър начин да насочиш вниманието на дете към книгите от това да го направиш част от тяхното създаване.

Какво обаче се случи, когато у дома извърших кратка справка за началото на Гутенберговата печатна машина? Оказа се, че историята, част от презентацията на пресата, не съответства напълно на истината. Противно на това, което чухме, Библията не е първият избор на Гутенберг за печатно издание. Да, несъмнено 42-редовата Библия утвърждава и прославя дейността на немския печатар, но преди нея на бял свят излизат "Сивилина книга", "Турски календар" и други. 

Затова все пак останах леко разочарована от иначе хубавата идея. Това, че издателството публикува религиозна литература, не означава, че има правото да борави с историята толкова свободно. Спокойно можеше да се каже (и да предизвика същия успех), че макар Библията да не е първата печатна книга, именно тя печели на Гутенберг най-голяма популярност. 


А ето и няколко разлики между тази и истинската печатна машина на Гутенберг:
* Тук огледалният печат беше цял, а не представляваше ръчно подреден набор от букви, защото издателите бяха избрали да разпространяват един-единствен цитат от Библията. 
* Инструментът, с който се омастиляваше плочата, по обясними причини не използваше кучешка кожа.

снимки: © Oh, Books!

2 коментара:

Kiara Entelecheia каза...

Ах, колко са хубави такива неща и как никога не мога да присъствам на тях. :Д
Та, по темата, аз не считам, че е чак толкова важно. Имам предвид, неинформирани хора се ширят навсякъде, възможно е заблудата да е породено по- скоро от невежество, отколкото от фанатизъм. Но грешката си е грешка и това не прави ситуацията по- малко конфузна, разбира се.

Oh, Books! каза...

е, аз мисля, че е от значение. нали идеята е да се разкаже историята. вярно, че отвъд нея стои рекламата, но за нас не тя е основна :)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...