Мъжете, които мразеха Мечо Пух

Годината е 1926-а, когато историята на любимия Мечо Пух се появява за първи път по книжарниците. Закръгленото, а според някои и глуповато, мече бързо се превръща в предпочитана компания за всички дечурлига по света. Лудориите му не пропускат и родителите, които с книгите на Алън Александър Милн вероятно успяват да погледнат на детството по един нов начин. Всеки, веднъж докоснал се до приключенията на Пух, Прасчо, Тигър и останалите герои, бива завладян от тях. 

Чакай малко! А дали наистина е така? 

Всъщност хората, които са били най-близко до Мечо Пух ни най-малко не са му симпатизирали. Ърнест Хауърд Шепърд, например  създател на оригиналните илюстрации към поредицата, е известен с думите си, че мрази мечето. 

Когато през 1924 година англичанинът се запознава с Алън Александър Милн, той дори не подозира колко много ще съжалява за това след време. Пътищата на двамата се пресичат, след като художникът е препоръчан на Милн за илюстратор на книгата му с поеми When We Were Very Young. По това време Шепърд рисува политически карикатури в списание Punch и Милн не е убеден, че е подходящ за работата. В крайна сметка писателят остава толкова доволен от резултата, че настоява Шепърд и занапред да илюстрира книгите му за Мечо Пух. 

В послените години от живота си обаче, Шепърд признава, че винаги ще съжалява, задето се е съгласил да работи по историите на Милн. Илюстрациите, които художникът им изработва, стават толкова популярни, че професионалните му постижения започват да се свързват единствено с тях. Работата му като политически карикатурист, която той е приемал далеч по-сериозно, остава на заден план  нещо, заради което Шепърд постепенно започва да нарича Мечо Пух "глупав стар мечок".

Скица на Кристофър Робин и останалите герои, от Ърнест Хауърд Шепърд

Не е много по-различно положението и със сина на Алън Александър Милн. Кристофър Робин, на когото е кръстен най-добрият приятел на Мечо Пух, също опитва да се дистанцира от книгите на баща си. Докато е все още малко, момчето няма нищо против да го свързват с лакомото мече. С навлизането в тийнейджърските години обаче, Кристофър започва да отнася все повече подигравки от връстниците си, за пряката му връзка с детските сюжети. С годините подигравките секват, но се превръщат в чисто любопитство. Стига се дотам, че Кристофър Милн се премества със съпругата си от Лондон в Дартмут. Двамата дълги години работят в семейната си книжарница и нито веднъж не прибират печалбата от продажбите на книгите за Мечо Пух.

Синът на писателя запечатва завинаги проблемите с баща си, като споделя в своя биографична книга: It seemed to me almost that my father had got where he was by climbing on my infant shoulders, that he had filched from me my good name and left me nothing but empty fame.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...