Смях през сълзи с Рей Клуун в София

Смях през сълзи, това предложи Рей Клуун на българската публика преди броени дни в София. Верен на стила си, холандският писател за пореден път успя да разсмее читателите, като този път невероятният му словесен спектакъл се състоя на живо. 

Всъщност Рей Клуун гостува у нас по покана на издателство "Жанет 45", под чието лого излизат книгите му на български език. Не стана ясно дали холандският гуру идва по повод издаването на "Бог е лудост" или точно обратното  "Бог е лудост" се издава по повод идването на холандския гуру. Последното, слава Богу, не е от особено значение, понеже на всички бе ясно, че причината да сме в залата, е никоя друга книга освен "Отива една жена при лекаря".

Рей Клуун отдавна е приключил с темата за дебютния си роман, но у нас той направи изключение и отговори на всички въпроси, свързани с него. "Гостувам в България за първи път, така че има смисъл да говоря отново за "Отива една жена при лекаря" пред новите читатели", споделя холандският писател. 

Въпреки невероятния интерес, които книгите му предизвикват, Рей Клуун никога не е мечтал да бъде писател. Сигурен е, че ако не е била загубата на съпругата му, днес все още я щял да работи във фирмата си за маркетинг. На дъщеря му пък нямаше да предстои да прочете романизираната история на семейството си. Макар и твърде различна от истинските събития, книгата запазва сърцевината на случилото се, което е най-важно за холандеца, посланието е предадено успешно. Carpe Diem.

Относно екранизацията на "Отива една жена при лекаря" Рей Клуун сподели, че не е взимал никакво участие в създаването й. Въпреки това смята, че лентата не би могла да се получи по-добре и дори съжалява, че сам не е написал допълнената към филма сцена в тунела.

Няма как да събера в думи всичко, което се случи и каза в малката зала в "Сфумато" преди часове. Не мога да опиша страхотното четене на издателя Манол Пейков, което в рамките на няколко минути мисля, че успя да предизвика полюсни чувства у всички. Не мога и да пресъздам спокойствието, което струеше от Рей Клуун  като на човек, потупан по рамото от смъртта, а после безгрижно подминат от нея и оставен сам да открие истините й.

Мога обаче да припомня как на едно място в "Отива една жена при лекаря" се казва, че след появата на рака "футболът отново е просто игра". Мисля си, че това е едно от най-умните и простички изречение, написани някога.

снимки: © Oh, Books!


0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...