Да бъдем честни – с нас и с книгите

Смея да твърдя, че като читател изненадвам себе си рядко. Което ще рече, че щом вляза в книжарница, бързо се ориентирам към книгите, които не просто бих разгледала, но бих прочела. При все, от време на време в личната ми библиотека попадат заглавия, които дори след няколко живота не бих започнала. Какво правя тогава? Гледам да се освободя от тях, без значение загубите. Понякога ги подарявам, друг път ги продавам.

Ето, днес направих място на рафта си за още две книги, или за една по-дебела. На практика изданието, което продадох чрез сайта "Книжен пазар", бе чисто ново. В книжарниците струва шестнадесет лева, аз го дадох за десет. Чувствам ли се прецакана? Напротив - чувствам се с около четиристотин страници по-лека. Вредата вече беше нанесена, така че от един момент нататък от моята продажба можех единствено да спечеля.

Защото да бъдем честни, колкото и прецизно да избираме книгите, които купуваме, колкото и да се пазим от заглавия, които просто не са за нас, неизбежно е понякога да не допускаме грешка в избора си. Въпросът е какво ще направим с тези хартиени грешки? Ще ги пазим ли в библиотеката си, надявайки се, че някой ден, някъде, при някакви обстоятелства, ще ги прочетем? Или ще опитаме да ги дадем на някого, на когото ще са интересни?

Защото да бъдем честни, една добра бройка от книгите, които от месеци или години се каним да прочетем само защото сме купили, ще останат недокоснати. Да, точно така, включително онези две-три, за които упорито се самонавиваме да почнем, но все си казваме: "След тази и тази..."

Затова днес не загубих шест лева, а спечелих десет. Понеже, ако наистина трябва да бъдем честни, Умберто Еко в издание с такава хартия никога, ама никога нямаше да прочета...

2 коментара:

Христо Блажев каза...

Напълно одобрявам това, което си направила, даже и аз сигурно ще почна да правя така. Причина - към подаряването на книги в блога има минимален интерес и не успявам да намаля хич книгите у дома, а новите все така си прииждат :)

Oh, Books! каза...

do it, аз през "Книжен пазар" доста неща съм продала :)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...