Читателски награди "Книга за теб": Добрата корица е красива и продава

Толкова много исках да бъда част от журито в "Най-добра корица", че ако господата от "Книга за теб" ме бяха разпределили в друга категория, сигурно щях да откажа. Не защото имам нещо напротив тях, а понеже оформлението на книгите силно ме интересува и по някаква неведома причина дори си имам мнение кога е добро.

Обикновено гледам на всяка корица по две линии: дали има художествена стойност, доколкото аз мога да преценя, и дали, извинявам се за израза, но дали би продавала. :) С времето си наложих това разграничение, защото част от и без това малкото български корици, които са авторски и красиви, всъщност не биха привлекли вниманието на повечето читатели. А харесваме или не, книгата е комерсиален продукт и е добре опаковката й да подтиква към покупка. Добрата корица съчетава и двете – художествено издържана е и е с комерсиален привкус, та да се харчи. 


Следват шестте корици, събрали най-много гласове и продължили напред в номинациите:
·   "Асфодел" – Калоян Праматаров, изд. "СОНМ" (корица: Борис Праматаров)
·   "Картата на времето" – Феликс Палма, изд. "Изток-Запад" (корица: Николай Георгиев)
·  "Непорочните самоубийства" – Джефри Юдженидис, изд. "Жанет 45" (корица: Райчо Станев)
·   "Одисей" – Джеймс Джойс, изд. "Изток-Запад" (корица: Петър Станимиров)
·   "Телефонни обаждания"  – Роберто Боланьо, изд. "Жанет 45" (корица: Ина Бъчварова)
·   "Z-та световна война" – Макс Брукс, изд. "Изток-Запад" (корица: Петър Станимиров)

Дълго мислех за коя от тях да гласувам. Знаех едно – не ще подкрепя "Асфодел", а също и "Одисей". Не гласувах и за "Телефонни обаждания", понеже ми идва твърде плакатна и леко натрапчива, а "Z-та световна война" просто не ми е по вкуса, макар и двете несъмнено да продават. Никола Георгиев пък е натъкмил "Картата на времето" в хубава дрешка, само че корицата на Райчо Станев е тази, която ме грабна повече. Заради цветовете, които я карат да свети; заради илюстрацията, която ме плаши и същевременно привлича. Толкова е магнетична, че ще ми я подарят за Деня на детето.


Предлагам ти да прочетеш резенцията за "Непорочните самоубийства" в "Аз чета" и ако ти хареса, да дадеш своя глас за нея – в категории "Най-добра корица" и "Най-добро книжно ревю". А ето и едно интересно видео с въпросния художник Райчо Станев.



Следва продължение... 

5 коментара:

Станислава каза...

браво, чудесен избор! и несъмнено е и моят избор!! :))

Oh, Books! каза...

Да, видях, че и ти си гласувала за тази корица. :) Чакаме мнението и на другите.

Станислава каза...

няколко пъти даже! много харесвам работата на Райчо Станев. филмчето е много интересно, показва точно един такъв дълбок процес, който си представям да стои зад една корица. а и казаното от него наистина личи и в кориците му! ще очакваме и резултатите от края на всички гласувания :)

sea.woman каза...

Много хора първо са привлечени от хубавата и лъскава корица и тогава си купуват дадена книга.
парфюми

Oh, Books! каза...

Здравейте, мерси за този коментар. Ще се съглася с вас, корицата е несъмнено много важна. Ще ви помоля обаче при други коментари в този блог да не слагате линкове към сайтове за парфюми и други не по темата. Тука си говорим, не се рекламираме :)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...