Читателски награди "Книга за теб": Детската книга, зад която заставам

В края на миналата година реших, че през 2012-а ще наваксам с детските книги. И наистина, последните месеци през ръцете ми минаха няколко дузини заглавия, с повече или по-малко текст за сметка на картинките. Определено се настроих на тази вълна и просто си знаех, че трябва да участвам в избора на "Най-добра детска книга". С лекота предложих три заглавия в първоначалните номинации: "Изобретението на Хюго", "Фадълс" и "Щедрото дърво" са все книги, които ме грабнаха много и бих препоръчала всекиму. 

А сега виж шестте финалиста и къде се вписва моят избор сред тях:
·   "Ваканциите на малкия Никола"  Госини & Семпе, изд. "Колибри"
·  "Детективи с машина на времето: Клеопатра и свещената кобра"  Фабиан Ленк, изд.  "Фют"
·   "Изобретението на Хюго"  Брайън Селзник, изд. "Милениум"
·   "Пипи Дългото чорапче" (пълно издание)  Астрид Линдгрен, изд. "Пан"
·   "През девет локви в десета"  Виктор Самуилов, изд. "Жанет 45"
·   "Щедрото дърво"  Шел Силвърстийн, изд. "Точица"

Имах известни колебания за коя книга да гласувам. Но те бяха колебания по съвест, понеже не бях сигурна дали да е ОК да бъда пристрастна. После обаче си дадох сметка, че ако не си позволя пристрастие, ще излъжа. А какъв е смисълът тогава? 

Затова давам най-очаквания отговор и гласувам за романа в картини и думи на Брайън Селзник. Нямам друг избор, аз вече застанах зад тази детска книга, като преди няколко месеца я предложих за издаване на български. Не мога сега да се отрека, още повече, че тя наистина е изключително събитие в света на книгата. Просто да направиш мултимедиен проект, без да преминеш границите на традиционното книжно тяло, е нещо уникално. И повярвай ми, много приятно за очите, ума и въображението на читателя. "Изобретението на Хюго" е може би първата крачка към книгите, които ни очакват в бъдещето.

И с този текст ти честитя Деня на детето, въпреки че съвсем не е нужно да си дете, за да останеш пленен от книжното съкровище на Селзник. Просто го отвори и сам виж за какво говорят всички. Така винаги е било най-сигурно, нали? 


Конец.

2 коментара:

sea.woman каза...

Книгите са ми непознати,но ще ги потърся.Бих добавила любимата ми детска книга "Приключението на Лукчо".
klimatik

Oh, Books! каза...

И трите са хубави, вчера подарих "Фадълс" на едно момченце. :) А "Приключението на Лукчо" е по-стара книжка, идеята е да се гласува за книги, издадени през последната година.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...