Планини от книги

Можем ли да кажем, че в София има няколко ключови книжни места? Такива, които съществуват много преди книгата да започне да си съперничи с новите технологии. Можем, разбира се.

Антикварната книжарница в подлеза на Ректората със сигурност е едно от тях. До преди година, когато стана част от "Пингвините", тя бе един огромен аквариум, пълен с книги. Да, така ще я запомня, като аквариум, които прелива от пожълтяла хартия. Днес тя се помещава в новата книжарница в подлеза, точно до щанда за кафе.

За разлика от други книжарници, за които съм писала тук, не мога да кажа, че книгите в тази са евтини. Напротив, повечето неща се продават на нереално високи цени (все пак от тук купих "Змия и лилия" пет пъти по-скъпо от колкото струва на сергия). 

И въпреки това, един плюс е на лице  каталогът е богат. Ако не можеш да откриеш нещо по останалите книжарници, в тази вероятно ще го има. Да не говорим за страхотната атмосфера, която цари в новото помещение. Истински планини от книги те посрещат още от вратата и се извиват чак до отсрещния изход. И докато обикаляш захласнат по купищата заглавия, които ти се иска да имаш, но все още се стискаш да купиш, изведнъж забелязваш, че всъщност стъпваш върху букви. 

снимка: © Oh, Books!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...